Autor Wiadomość
PostNapisane: 2012-10-02 10:23:06 
Niemowlak

Witam
Może się już gdzieś ten wątek przewinął, jeśli tak to przepraszam.
Jestem na kupnie fazerka. Przeglądają ogłoszenia jestem lekko zakłopotany. Jak to jest z tymi przebiegami. Czy lepiej kupić z większym przebiegiem (tym samym wydaję się z bardziej realnym) mówię tutaj o przebiegach rzędy 30 tys i większe, czy jak najbardziej zwrócić uwagę na te z mniejszymi. Generalnie wiadomo, że wszystko też zależy od moto, ale niektóre maszyny np rocznikowo 2005 - 2006 mające przebiegi od 12 - 20 tys nie wyglądają najgorzej. Aczkolwiek może być tak, że maja nabite conajmniej 2 razy tyle, a właściciele nie wykonywali przy nich np koniecznych serwisów, które się wykonuje załóżmy powyżej tej granicy.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Tytuł: Re: Kupno fazera - pytanie
PostNapisane: 2012-10-02 10:23:06 
admin ręczy i poleca:)

PostNapisane: 2012-10-02 10:40:55 
Zamykacz opon

Telefon: 608588454
Obecne moto: VFR V-tec
Najlepszą opcją w wypadku każdej chyba maszyny (nie tylko Fazera) jest obejrzenie. Już na wstępie podczas rozmów z osobą sprzedającą da się wyczuć, czy ktoś ma pojęcie o motocyklu (podstawowe!!! - nie każdy musi być mechanikiem) i wie, że są kwestie eksploatacyjne które trzeba ogarniać i to robi...
Dalej oględziny (każdy ma swój patent - ja ogólnie nie jeżdżę po sprzęt poza województwo...) na które dobrze kogoś zabrać. Np. mechanika, który Ci powie w jakim stanie jest moto ogólnie i kogoś kto ma dany model, kto często swym niefachowym okiem fana sprzęta powie Ci co jest orginalne, co nie i o czym może to świadczyć.
Dobrym rozwiązaniem jest też umówienie się ze sprzedającym w serwisie na przetrzepanie sprzęta. Kosztuje to parę złotych, ale często niesprawdzone moto to skarbonka...
Czasem cfaniaków od "igły" możesz sprawdzić na zasadzie - ustalić co w moto jest do zrobienia, gdzie się coś działo / nie działo, ustalić cene sprzęta i zaproponować serwis - jeśli wszystko co koleś powiedział jest prawdą, to płacisz mu za moto, sam opłacasz przegląd i obydwaj jesteście zadowoleni, jak nie i są to kwestie poważne rzutujące na Twoją chęć zakupu tego moto nie bierzesz sprzęta a koleś zostaje z rachunkiem za serwis i info. co ma do zrobienia.
Co do przebiegu ja bym się aż tak bardzo nie przejmował. Widziałem sprzęty z niedużym przebiegiem które nie byly zadbane i gorzej chodziły niż bryki które przelatały więcej, a za to miały kochającego pancia ;)

PostNapisane: 2012-10-02 10:42:57 
Mistrz prostej

Obecne moto: cbr600 f4i
ppawel239 napisał(a):
Witam
Może się już gdzieś ten wątek przewinął, jeśli tak to przepraszam.
Jestem na kupnie fazerka. Przeglądają ogłoszenia jestem lekko zakłopotany. Jak to jest z tymi przebiegami. Czy lepiej kupić z większym przebiegiem (tym samym wydaję się z bardziej realnym) mówię tutaj o przebiegach rzędy 30 tys i większe, czy jak najbardziej zwrócić uwagę na te z mniejszymi. Generalnie wiadomo, że wszystko też zależy od moto, ale niektóre maszyny np rocznikowo 2005 - 2006 mające przebiegi od 12 - 20 tys nie wyglądają najgorzej. Aczkolwiek może być tak, że maja nabite conajmniej 2 razy tyle, a właściciele nie wykonywali przy nich np koniecznych serwisów, które się wykonuje załóżmy powyżej tej granicy.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Nie ma reguły - pytanie trochę z serii 'jak żyć'... jechać, oglądać, nie bać się dużych przebiegów...

PostNapisane: 2012-10-02 11:19:26 
Prawie jak Mistrz Świata

Telefon: 512 386 jedensześć5
Obecne moto: nowe
Mój brat jeździ bardzo mało i robi 5 tys na sezon więc... widzisz pan jak to powinny wyglądać... ja w tym mam juz prawie 9000 nabite a jeszcze sezonu nie skonczylem...

PostNapisane: 2012-10-02 11:44:14 
Zamykacz opon

Telefon: 608588454
Obecne moto: VFR V-tec
zielony napisał(a):
Mój brat jeździ bardzo mało i robi 5 tys na sezon więc... widzisz pan jak to powinny wyglądać... ja w tym mam juz prawie 9000 nabite a jeszcze sezonu nie skonczylem...

5000 to nie jest bardzo malo ;) Znam ludzi ktorzy robia po parenascie kilometrow w weekend i to nie kazdy ;)
Wiec wygladać może to różnie...

PostNapisane: 2012-10-02 12:10:20 
Zamykacz opon

Obecne moto: TDM 900
Ja jeżdżę bardzo mało z braku czasu. Nie mogę olać pracy i rodziny więc moje przebiegi to max 3 tys. rocznie.
Czasem do pracy pojadę, a czasem gdy pogoda pozwoli w weekend pośmigam.
I to wszystko.
W tym sezonie może 1,5 tys. zrobiłem, bo jeszcze na dodatek kolano mam do operacji, więc trzeba go oszczędzać.